Varför jag tycker att alla borde ha möjligheten till sensor.

I dagsläget kan det vara svårt att få en sensor och marknaden nästan svärmar över av olika sensorer då alla vill vara med och få en del av kakan som företag.

Mitt personliga tycke som framgår av ”headlinen” är att alla ska ha möjligheten att få sensor med tanke på vilken otrolig skillnad det ger i livskvalitet, för att inte tala om resultaten i en del behandlingsformer.

För att få nån slags hejd på detta (då såklart dom flesta vill ha sensor) så har landstingen satt gränsvärden. Hör med din sköterska vad som är kraven hos dom och var inte rädd för att kräva hjälpmedel.

Men om vi sätter detta åt sidan så har vi flera aspekter av sensor-användning som jag tycker är viktiga, såpass viktiga att det är bra att följa utvecklingen.

En av sensorerna som kontinuerligt mäter blodsocker och skickar data till bland annat mobilen är
eversense som vi ser på bilden.

För en del så förs tankarna kring sensorer till att stoppa höga och låga blodsocker, och även om det såklart är en stark poäng för sensorer (särskilt dem med larm) så finns det fler aspekter som ibland förbises.

Min älskade sambo och mamman till två av mina tre barn fick gravid-diabetes i somras när hon gick mot mitten av graviditeten.
Detta var vad man ville veta från vården: Hon skulle mäta fastevärde på morgonen, sedan mäta en timme efter frukost,lunch och middag där hon fick ha som mest 5.3 på fastevärdet och 8.0 på efter måltidsvärdet.
Det här är alltså ögonblicksbilder från 4 tillfällen under dygnet, hon misslyckades med fastevärdet tillräckligt många gånger för att få behandling.

Här ovan ser vi dexcom g6 som även denna har ”strömmande” blodsocker uppdatering.

Om vi då ställer upp det mot den teoretiska skillnaden att min sambo (som såklart hade velat undvika behandling) hade kunnat sett med egna ögon var felet låg, ta till exempel att hon åt nått framför tv:en, även om det var en variation av saker så kanske hon kunde klarat sitt fastevärde på morgonen för att hon såg konsekvensen av det hon åt?

Eller att hon såg effekten av att ta en promenad för att motverka det hon åt på kvällen, hon hade till och med kunnat vara så ambitiös att hon listade saker efter hur mycket det höjde blodsockret och under hur lång tid, det är såklart mer komplext än så men det ger möjligheten!

Den billigaste varianten av våra tre exempel som inte har ”strömande” data och således kräver
att man sveper mobil eller scanner över sensorn (fortfarande så mycket bättre än fingerstick)

Men för mig ligger magin i det som jag fått undermedvetet! Bland annat att jag fått så mycket bättre känsla för hur min kropp reagerar, både med mat och rörelse.
Jag har sett hur infektioner påverkar min insulinresistans (vilket jag inte vetat innan) och jag kan se hur fibrer förlänger upptaget av kolhydrater.

Jag går in på snart 5 år av libre användande (den på bilden ovan) och det är tack vare all data som jag idag lever mycket bättre än vad jag gjorde tidigare, för att även om jag inte alltid gör det så har jag möjligheten att ta del av den data som skulle kunna vara grunden till lösningen för mina blodsockerproblem.

Så för mig är det en brinnande fråga att alla oavsett typ ska vid behov kunna få sensor!

Kolla gärna in min insamling, om det doneras 5000 sammanlagt så färgar jag skägget blått! 10 000 så blir resten blått med för diabeteskampen!

https://www.diabetes.se/diabetesfonden/ge-en-gava/egen-insamling/skapa-egen-insamling/sockerisystemet-utmaning/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.